Amit NEM szabad enni:
- Cukor minden fajtája: barna, fehér, melasz, szirupok, méz, fruktóz, maltóz, dextróz stb.
- Élesztős termékek: kenyér, pizza, zsemlemorzsa, bizonyos szószok, és bármi olyan étel, ami citrom savat tartalmaz (ebből sajnos rengeteg van).
- Finomított gabonák, fehérlisztes termékek: sütemények, keksz, tészta, kukoricaliszt, gabonapelyhek, reggeli készítmények
- Erjesztett termékek: ecet, savanyúság, szójaszósz, alkohol
- Kávé, fekete tea, kakaó, és a malátás italok
- Tehéntej, sajt, tejszín, kefir
- Gyümölcs, gyümölcslevek, szárított gyümölcsök
- Gombák
- Földimogyoró, és az ebből készült élelmiszerek
- Bors, csípős fűszerek és ételek
Amit SZABAD enni:
- Hagyma, fokhagyma
- Friss zöldségek és azok leve (kivéve a céklát és a sárgarépát, ezekben túl sok a cukor)
- Rozsból, barnarizsből, szezámmagból készült puffasztott szeletek, kétszersültek
- Zabpehely
- Zabtej, rizstej, vaj, túró és joghurt (élőflórás!)
- fűszernövények, enyhe fűszerek
- frissen feltört olajos magok
- Tiszta víz, gyümölcs- és herbateák
- Zab
- Hús (vegyszer- és antibiotikummentes)
- Halak, olajos hal
- Tojás
- Lencse, bab, borsó
Receptek a candida kúrához Levesek Sütőtök leves Hozzávalók: 1 sütőtök A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Össze turmixoljuk, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított, (élesztőmentes) kenyérkockával, vagy tökmaggal is tálalhatjuk. · 3-4 csésze lencse (éjszakára beáztatva) · 1 fej vöröshagyma · 1 evőkanál. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj) · vegamix, só, bors, 2 (őrölt)babérlevél Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg a babérlevéllel és a fűszerekkel. Tűzről levéve, vegyük ki a babérleveleket, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne) Ha szeretnénk a lencsét egészben hagyni, akkor szedjünk ki l-2dl-t és csak turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a levesbe - ez lesz a "habarás". Tipp: vörös lencséből is elkészíthetjük, akkor nem kell áztatni a lencsét és kb. 15 perc alatt megfő. Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a szójababot, vagy a diót, vagy mandulát minden esetben adjunk hozzá egy csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet ízlés szerint. Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel. A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is fogyasztható. Hozzávalók: · 1/2 csésze héjától megtisztított mandula · 1/2 csésze napraforgócsíra · 2 csésze víz · 1 csipetnyi só · 1 teáskanál. méz · 1/2 kávéskanál. őrölt vanília. A csírákat és a darált mandulát turmixoljuk össze vízzel, Hozzávalók: · 0.5 dl mandula · 0.5 dl napraforgó csíra · 2 dl víz · 1 csipet só · 1 teáskanál. méz · 0.5 m.k. őrölt vanília Elkészítése: A csírákat és a héjától megtisztított darált mandulát turmixoljuk össze vízzel, majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét, majd keverjük össze a többi mandulatejjel. http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/paprikaskrumpli- Hozzávalók: Elkészítés: Változatosabbá tehetjük úgy, hogy amikor a felét belekanalaztuk a tálba, beborítjuk egy réteg szeletelt sajttal (legfinomabb füstölt sajttal) vagy párolt gombával, felkarikázott főtt tojással, aztán rámerjük a maradék krumplit, és így sütjük meg. Szubjekt: nagyon jó! Én csináltam meglepetésnek a családnak, és mindenki dícsérte, gyorsan elfogyott! Próbáljátok ki! Gusztáv Hozzávalók: Fél kiló áttört főtt krumpli , 20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is), 2 egész tojás, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, két nagyobb gerezd fokhagyma, 20 dkg brokkoli, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a kisütéshez. Elkészítés: A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk. Ha friss brokkolit használunk, 6-7 percig, a fagyasztott brokkolit 3-4 percig főzzük. (Nem szabad túl puhára főnie.) Ezután a brokkolit hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és félretesszük. Az áttört krumplit megsózzuk, belereszeljük a sajtot, a fokhagymát és egy csöppnyi szerecsendiót, és jól összekeverjük. Ajánlatos ilyenkor megkóstolni, és aszerint sózni. Úgy jó, ha éppen egy picit túl sósnak érezzük. Ezután belekeverjük a tojásokat, végül pedig óvatosan, hogy en törjük nagyon össze, beleforgatjuk a brokkoli rózsákat. A masszából kanállal púpos evőkanálnyi halmokat rakunk egy tányérba kiöntött zsemlemorzsára, meghempergetjük őket a zsemlemorzsában, és kézzel pingponglabdányi golyókat formálunk belőlük. A golyókat forró olajban arany barnára sütjük. A kész fasírtokat salátával tálaljuk. De adhatjuk őket pl. húsokhoz köretnek is. Tipp: Brokkoli helyett tehetsz bele más párolt zöldséget is. Pl. sárgarépát kockákra vágva, zöldborsót, karfiolt, gombát...
Hozzávalók: Tipp:
Hozzávalók: fél kiló brokkoli nagyobb rózsákra szedve, só, liszt, tojás, szezámmag, zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, olaj a kisütéshez. A brokkoli rózsákat 1-2 percre forrásban levő sós vízbe dobjuk, aztán a vízből szűrőlapáttal kivesszük, és lecsepegtetjük. (Nehogy túlfőzzük, mert hamar pépesen puhává válnak!) A panírozáshoz tojást megsózzuk, belenyomunk egy fokhagymagerezdet ( vagy fokhagymasót szórunk bele) aztán villával jól felverjük. A zsemlemorzsába szezámmagot keverünk. A brokkolirózsákat a szokásos módon lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük. Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg sajt (nagyon jó hozzá a karaván sajt), 10 dkg vaj, só. Hozzávalók: Elkészítés: Ez az étel egytálételként is fogyasztható valamilyen friss salátával például, de köretnek is kiváló. Hozzávalók: Elkészítés: Fontos: a fűszeres keményítőt csak közvetlenül sütés előtt szórjuk rá a krumplira! Hozzávalók: Elkészítés: Kenyerek Könnyű kenyér Hozzávalók: 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt, ½ csésze rozsliszt, 2 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál só, 2 db tojás, ¼ csésze víz, 2 evőkanál kukoricaolaj, vagy libazsír, 1 teáskanál mák. Elkészítése: szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Verjük fel a tojásokat egy tányérban, és egy keveset tegyünk félre a kenyér megkenéséhez. Adjuk hozzá a tojáshoz a vizet, és az olajat, majd öntsük hozzá a liszthez. Alaposan dolgozzuk össze, és lisztezett deszkán formázzunk belőle kenyeret. Tegyük kivajazott tepsibe, adjunk a maradék tojáshoz egy kevés vizet, és kenjük meg a kenyér tetejét. Szórjuk meg mákkal, vágjuk be 2 – 3 helyen a tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35 – 40 percig. Barna kenyér élesztő nélkül Hozzávalók:50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt 7-8 dkg olvasztott margarin 1 mokkáskanál só ugyanannyi gyógyszertári szódabikarbóna kb. 4-5 dl langyos víz A hozzávalókat kézzel kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha a tálról és a kezünkről is könnyen leválik. Közepes keménységű tésztát kell hogy kapjunk. Kivajazott őzgerincformába vagy kuglófformába sütjük. Ez a tésztamennyiség 2 őzgerincformába vagy 6 kis kuglófformába elég. A tésztát ugyanúgy, mint a kelt tésztát csak a forma 3/4 részéig tesszük, hagyjunk helyet a kelésnek. Sütés: A formába helyezés után forró sütőbe először kb. 220 fokon 10 percig, majd 180 fokon 10 percig, majd a sütő legkisebb fokozatán is 10 percig sütjük. Élesztőmentes magvas kenyér
Kb. 5-7 perc keverés, egy óra sütés, és lehet enni a friss, ropogós, meleg kenyeret. Házi, tehát tudom, hogy mi van benne: csak teljes kiőrlésű lisztekből készül, E-k, tejporok és egyéb adalékok nélkül. Hozzávalók: · graham búzaliszt, · tönköly búzaliszt, · árpaliszt · rozsliszt, mindegyikük teljesőrlésű · szódabikarbóna · víz · kevés olaj · só · köménymag · lenmag és napraforgómag. A lisztek nagyjából azonos arányban vannak benne. Összekeverem őket, ráérős időmben még át is szitálom, ami fellazítja a lisztet és még finomabb lesz a kenyér. Belekeverem a lisztbe a szódabikarbónát (kb. fél kiskanálnyit), a sót, a köménymagot és a magokat. A közepébe gödröt képzek, és mint a palacsintatésztánál, fokozatosan adagolom hozzá az olajat és a vizet. Először még fakanállal keverem, folyósra, és amikor már csak a liszt egyharmada vár a tál szélén a bekeverésre, akkor átállok kézi gyúrásra. Nagy mozdulatokkal gyorsan gyúrom, az állaga nagyon lágy és puha marad, ha nem tömöritem sokat. Sütőpapirral kibélelt hosszú süteményformába rakom és mehet a sütőbe, 50 percig 170 fokon szoktam sütni, hogy jól átsüljön, aztán az utolsó 10 percet tölti 210 fokon. Candidások is fogyaszthatják! Kb. 3-4 napig eláll kenyérkosárban, de annyit nálunk nem szokott megérni...
Csemegék Gofri Hozzávalók: 1 ¾ pohár teljes kiőrlésű liszt, 2 teáskanál sütőpor, édesítőszer ( Naturally sweet), 3 db tojássárgája, 1/3 csésze olaj, 1 ½ csésze tej, 3 tojás kemény habja. Elkészítés: a szilárd alapanyagokat összekeverjük, majd hozzákeverjük a tojás sárgáját, a tejet, (vizet) és az olajat, majd a végén a habot. Gofrisütőben kisütjük. Ha nincs gofrisütő, akkor palacsintasütő is jó. Friss bogyós gyümölcsökből, pl. szeder, vagy cukor nélkül készült lekvárral, fogyasztható. A tésztába különféle magvak is tehetők ( mák, szezámmag, pirított és aprított napraforgómag, tökmag, vagy kókuszreszelék.) Kipróbáltuk, nagyon finom. Tej helyett vizet használtunk. Kapros, túrós pogácsa Hozzávalók: 30 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 dl tejföl, de inkább 1 dl élőflórás joghurt, 1 db tojás, 1 evőkanál szódabikarbóna, 10 dkg vaj, vagy zsír, 15 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, csipetnyi só. Elkészítés : a lisztet dolgozzuk össze a vajjal, vagy a zsírral, tejföllel, tojássárgájával, túróval, finomra vágott kaporral, és a szódabikarbónával. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk és pogácsákat szaggatunk, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd 25 percig pirosra sütjük. Házi májkrém 1 kg csirkemáj 3 nagy fej vöröshagyma 3 púpos evőkanál zsír bors (1 púpozott kis kanál min.) majoránna (5 púpozott kiskanálnyi kb.) só (csak a turmixolás előtt) 4 keményre főzött tojás esetleg mustár és kakukkfű A zsíron a 3 fej kockára vágott hagymát kis lángon megdinsztelem, addig a csirke májat megmosom és hártyáitól megtisztítom. A megdinsztelt hagymára teszem, borssal és majoránnával fűszerezem, fedő alatt puhára párolom. Ez kb 15 perc. Hagyom legalább langyosra hűlni, közben a 4 tojást keményre főzöm. Miután kihűlt, megsózom, össze turmixolom, miközben ízlés szerint tovább fűszerezem mustárral és kakukkfűvel (elmaradhat), illetve ha szükséges, akkor majorannával és borssal. Lehet kevesebb zsírral is készíteni, akkor a turmixolás előtt kb 5 dkg vaj javasolt hozzá a krémszerűség miatt. ( Ronyecné Éva)
1 fej vöröshagyma
2 zöldpaprika
4-5 evőkanál hidegen sajtolt (olíva)olaj
szerecsendió, borsikafű, őrölt kömény, Lencseleves
Növényi tejek készítése recept
Mandulatej
majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy
kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét,
majd keverjük össze a többi mandulatejjel.Mandulatej
PAPRIKÁSKRUMPLI
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, egy fej vöröshagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, egy evőkanál étolaj, pirospaprika, só, 1 dl + 2 evőkanál tejföl.
Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, beletesszük a krumplit, megsózzuk, hozzáadjuk a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és az egész paradicsomot, lefedjük, és majdnem puhára főzzük.
Mikor kezd puhulni, kivesszük belőle a zöldpaprikát , a paradicsomot és belekeverjük a tejfölt.
Ezután az egészet egy tűzálló tálba öntjük, a tetejére tejfölt csöpögtetünk, és előmelegített sütőben 200 fokon fél órát sütjük.BURGONYAFASÍRT SAJTTAL ÉS BROKKOLIVAL
BABGULYÁS
fél kiló fejtettbab, 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 5-6 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, só, 1-2 zellerlevél, 1 evőkanál étolaj, aki szereti: 3-4 közepes krumpli kockákra és 1 sárgarépa karikákra vágva.
Elkészítés:
Egy evőkanál olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma színesedni kezd, szórjunk bele egy evőkanálnyi pirospaprikát, öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a babot (és a répakarikákat). Sózzuk, borsozzuk meg, és nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzzük puhára. Amikor a bab már megfőtt, rakjuk bele a krumpli kockákat, a zellerlevelet és a fokhagymagerezdeket. (Éppen csak annyi lé legyen rajta, ami a hozzávalókat ellepi.) Főzzük addig, amíg a krumpli is megpuhul. A főzés végén a zellerlevelet és a fokhagymát vegyük ki az ételből.
Aki szereti, szaggasson bele galuskát vagy csipetkét isBROKKOLI RÁNTVA
BELGA RAKOTT KRUMPLI
A nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikákra vágjuk, és egy réteg krumplikarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetünk. A krumpliréteget kicsit megsózzuk, apró vajdarabkákkal megszórjuk, majd szintén nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel beborítjuk. A sajtra megint krumpli, pici só, vajdarabkák, aztán újra sajt következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek. A tálat szorosan fedjük be alufóliával, és forró sütőben kb. 50 percig süssük. Végül az alufóliát levéve kb. 10 percig pirítsuk.
Valamilyen savanyúsággal vagy zöldség-salátával tálaljuk.FRANCIA RAKOTT KRUMPLI
1 kg krumpli, só, reszelt szerecsendió, tej vagy főzőtejszín, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, reszelt sajt.
A krumplit megpucoljuk, és 1-2 milliméter vastagságú karikákra vágjuk vagy gyaluljuk.
Egy hőálló tálat körben bekenünk a félbevágott fokhagymagerezddel. (Aki nem szereti még a nagyon enyhe fokhagymás ízt sem, az ezt hagyja ki.)
Vajjal kenjük ki az edény oldalát.
A krumplikarikákat az edénybe rakjuk. Rétegenként megsózzuk és kis szerecsendiót reszelünk rá. Végül pedig felöntjük annyi tejjel vagy főzőtejszínnel, amennyi ellepi.
A tetejére vajat morzsolunk, reszelt sajtot szórunk, aztán 200 fokos sütőben puhára sütjük (kb. egy óra). Ha túl hamar pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.FŰSZERES SÜLTKRUMPLI
1 kg krumpli meghámozva és nyolcadokra vágva, 3 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanálnyi fűszerkeverék (pl. fokhagymasó, őrölt pirospaprika, őrölt bors, pici őrölt kömény keveréke vagy valamilyen kész fűszerkeverék, amit szeretsz), étolaj a kisütéshez.
A kukoricakeményítőt összekeverjük a fűszer sóval. A meghámozott, hasábokra vágott krumplit egy nagy tálba (vagy egy jó erős nejlonzacskóba) rakjuk, és rászórjuk a fűszeres keményítőt. Ezután az egészet jó alaposan összerázzuk, hogy a fűszeres keményítő minél jobban rátapadjon a krumplikra.
Végül a krumplit bő olajban arany barnára sütjük.KARFIOL PÁRIZSIASAN
Karfiol, só, szerecsendió, tojás, liszt, étolaj.
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és forró sós vízben 3-5 percig főzzük (a főzési idő hosszúsága a karfiolrózsák nagyságától függ). Vigyázat, nehogy túlfőzzük, mindenképpen maradjanak roppanósak, kemények.
Tojásból, lisztből, némi sóból és reszelt szerecsendióból palacsintatészta sűrűségű tésztát keverünk.
A karfiolrózsákat először lisztbe, aztán a tojásos tésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.