Miért változtassunk életmódot?

Gyere csináljuk együtt! "Amilyen hatalmas a te képzelő erőd, olyan csodálatos számodra a világ!" Változtasd meg a gondolataidat, megváltozik a világ körülötted!

A candida diéta lényege:

 

Amit NEM szabad enni:

- Cukor minden fajtája: barna, fehér, melasz, szirupok, méz, fruktóz, maltóz, dextróz stb.

- Élesztős termékek: kenyér, pizza, zsemlemorzsa, bizonyos szószok, és bármi   olyan étel, ami citrom savat tartalmaz (ebből sajnos rengeteg van).
- Finomított gabonák, fehérlisztes termékek: sütemények, keksz, tészta,
  kukoricaliszt, gabonapelyhek, reggeli készítmények
- Erjesztett termékek: ecet, savanyúság, szójaszósz, alkohol
- Kávé, fekete tea, kakaó, és a malátás italok
- Tehéntej, sajt, tejszín, kefir
- Gyümölcs, gyümölcslevek, szárított 
   gyümölcsök
- Gombák
- Földimogyoró, és az ebből készült élelmiszerek
- Bors, csípős fűszerek és ételek

 Amit SZABAD enni:

- Hagyma, fokhagyma
- Friss zöldségek és azok leve (kivéve a céklát és a sárgarépát, ezekben túl sok a   cukor)
- Rozsból, barnarizsből, szezámmagból készült puffasztott szeletek, kétszersültek
- Zabpehely
- Zabtej, rizstej, vaj, túró és joghurt (élőflórás!)
- fűszernövények, enyhe fűszerek
- frissen feltört olajos magok
- Tiszta víz, gyümölcs- és herbateák
- Zab
- Hús (vegyszer- és antibiotikummentes)
- Halak, olajos hal
- Tojás
- Lencse, bab, borsó

 

Receptek a candida kúrához

 

 

Levesek

 

 

Sütőtök leves

Hozzávalók:   1 sütőtök
                        1 fej vöröshagyma
                        2 zöldpaprika
                        4-5 evőkanál hidegen sajtolt (olíva)olaj
                        szerecsendió, borsikafű,                                                                       őrölt  kömény,                                                                                                                                                                                                      

A sütőtök húsát a hagymával és a paprikával megpirítjuk az olajon, majd felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Össze turmixoljuk, fűszerezzük, majd még 10 percig főzzük. Pirított, (élesztőmentes) kenyérkockával, vagy tökmaggal is tálalhatjuk.

 

Lencseleves

·         3-4 csésze lencse (éjszakára beáztatva)

·         1 fej vöröshagyma

·         1 evőkanál. olíva olaj(vagy hidegen sajtolt olaj)

·         vegamix, só, bors, 2 (őrölt)babérlevél

Hagymát dinszteljük meg az olajon, majd tegyük hozzá a lencsét és pároljuk át. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje és főzzük meg a babérlevéllel és a fűszerekkel. Tűzről levéve, vegyük ki a babérleveleket, majd botmixerrel turmixoljuk össze. (Ha túl sok rajta a víz, akkor kicsit öntsük le róla, és akkor adagoljuk vissza, ha a leves túl sűrű lenne)

Ha szeretnénk a lencsét egészben hagyni, akkor szedjünk ki l-2dl-t és csak turmixoljuk össze, majd öntsük vissza a levesbe - ez lesz a "habarás".

Tipp: vörös lencséből is elkészíthetjük, akkor nem kell áztatni a lencsét és kb. 15 perc alatt megfő.

 

Növényi tejek készítése recept

  • dió
  • mandula
  • méz
  • szójabab
  • vanília rúd
  • levesek

Általában 1:3 arányban elturmixoljuk vízzel a szójababot, vagy a diót, vagy mandulát minden esetben adjunk hozzá egy csipet sót, 4-5 cm hosszú szárított vanília rudat, és mézet ízlés szerint.

Rizstej esetében 1:4 arányban turmixoljuk a vízzel.

A tejeket leszűrhetjük, de a kókusztej kivételével így is fogyasztható.

 

Mandulatej

Hozzávalók:

·         1/2 csésze héjától megtisztított mandula

·         1/2 csésze napraforgócsíra

·         2 csésze víz

·         1 csipetnyi só

·         1 teáskanál. méz

·         1/2 kávéskanál. őrölt vanília.

A csírákat és a darált mandulát turmixoljuk össze vízzel,
majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy
kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét,
majd keverjük össze a többi mandulatejjel.

 

Mandulatej

Hozzávalók:

·         0.5 dl mandula

·         0.5 dl napraforgó csíra

·         2 dl víz

·         1 csipet só

·         1 teáskanál. méz

·         0.5 m.k. őrölt vanília

Elkészítése:

A csírákat és a héjától megtisztított darált mandulát turmixoljuk össze vízzel, majd szűrjük le, és ízesítsük sóval és mézzel vagy malátával. A mandulatej egy kis részét az őrölt vaníliával főzzük össze, hogy jól átvegye a vanília ízét, majd keverjük össze a többi mandulatejjel.

 

 

PAPRIKÁSKRUMPLI

 

http://www.recept-oldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/paprikaskrumpli-

 

Hozzávalók:
1 kg megpucolt és feldarabolt krumpli, egy fej vöröshagyma, egy zöldpaprika, egy paradicsom, egy evőkanál étolaj, pirospaprika, só, 1 dl + 2 evőkanál tejföl.

Elkészítés:
Az apró kockákra vágott hagymát megfuttatjuk az olajon, rászórjuk a pirospaprikát, felöntjük kb. fél liter vízzel, beletesszük a krumplit, megsózzuk, hozzáadjuk a kicsumázott, félbevágott zöldpaprikát és az egész paradicsomot, lefedjük, és majdnem puhára főzzük.
Mikor kezd puhulni, kivesszük belőle a zöldpaprikát , a paradicsomot és belekeverjük a tejfölt.
Ezután az egészet egy tűzálló tálba öntjük, a tetejére tejfölt csöpögtetünk, és előmelegített sütőben 200 fokon fél órát sütjük.

Változatosabbá tehetjük úgy, hogy amikor a felét belekanalaztuk a tálba, beborítjuk egy réteg szeletelt sajttal (legfinomabb füstölt sajttal) vagy párolt gombával, felkarikázott főtt tojással, aztán rámerjük a maradék krumplit, és így sütjük meg.

Szubjekt: nagyon jó! Én csináltam meglepetésnek a családnak, és mindenki dícsérte, gyorsan elfogyott! Próbáljátok ki! Gusztáv

 

 

BURGONYAFASÍRT SAJTTAL ÉS BROKKOLIVAL

 

Hozzávalók:

Fél kiló áttört főtt krumpli , 20 dkg reszelt sajt (lehet többféle is), 2 egész tojás, só, csipetnyi reszelt szerecsendió, két nagyobb gerezd fokhagyma, 20 dkg brokkoli, zsemlemorzsa a panírozáshoz, olaj a kisütéshez.

Elkészítés:

A brokkolit megtisztítva, rózsáira szedve forrásban levő sós vízbe dobjuk. Ha friss brokkolit használunk, 6-7 percig, a fagyasztott brokkolit 3-4 percig főzzük. (Nem szabad túl puhára főnie.) Ezután a brokkolit hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük és félretesszük.

Az áttört krumplit megsózzuk, belereszeljük a sajtot, a fokhagymát és egy csöppnyi szerecsendiót, és jól összekeverjük. Ajánlatos ilyenkor megkóstolni, és aszerint sózni. Úgy jó, ha éppen egy picit túl sósnak érezzük.

Ezután belekeverjük a tojásokat, végül pedig óvatosan, hogy en törjük nagyon össze, beleforgatjuk a brokkoli rózsákat.

A masszából kanállal púpos evőkanálnyi halmokat rakunk egy tányérba kiöntött zsemlemorzsára, meghempergetjük őket a zsemlemorzsában, és kézzel pingponglabdányi golyókat formálunk belőlük. A golyókat forró olajban arany barnára sütjük. A kész fasírtokat salátával tálaljuk. De adhatjuk őket pl. húsokhoz köretnek is.

Tipp:

Brokkoli helyett tehetsz bele más párolt zöldséget is. Pl. sárgarépát kockákra vágva, zöldborsót, karfiolt, gombát...

 

 

BABGULYÁS

Hozzávalók:
fél kiló fejtettbab, 1 fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 5-6 gerezd fokhagyma, pirospaprika, őrölt bors, só, 1-2 zellerlevél, 1 evőkanál étolaj, aki szereti: 3-4 közepes krumpli kockákra és 1 sárgarépa karikákra vágva.


Elkészítés:
Egy evőkanál olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Amikor a hagyma színesedni kezd, szórjunk bele egy evőkanálnyi pirospaprikát, öntsük fel vízzel, és adjuk hozzá a babot (és a répakarikákat). Sózzuk, borsozzuk meg, és nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzzük puhára. Amikor a bab már megfőtt, rakjuk bele a krumpli kockákat, a zellerlevelet és a fokhagymagerezdeket. (Éppen csak annyi lé legyen rajta, ami a hozzávalókat ellepi.) Főzzük addig, amíg a krumpli is megpuhul. A főzés végén a zellerlevelet és a fokhagymát vegyük ki az ételből.

Tipp:
Aki szereti, szaggasson bele galuskát vagy csipetkét is

 

BROKKOLI RÁNTVA

 

Hozzávalók: fél kiló brokkoli nagyobb rózsákra szedve, só, liszt, tojás, szezámmag, zsemlemorzsa, 1 gerezd fokhagyma, olaj a kisütéshez.

A brokkoli rózsákat 1-2 percre forrásban levő sós vízbe dobjuk, aztán a vízből szűrőlapáttal kivesszük, és lecsepegtetjük. (Nehogy túlfőzzük, mert hamar pépesen puhává válnak!) A panírozáshoz tojást megsózzuk, belenyomunk egy fokhagymagerezdet ( vagy fokhagymasót szórunk bele) aztán villával jól felverjük. A zsemlemorzsába szezámmagot keverünk. A brokkolirózsákat a szokásos módon lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatjuk. Bő forró olajban kisütjük.

 

 

BELGA RAKOTT KRUMPLI

 

 Hozzávalók: 1 kg krumpli, 30 dkg sajt (nagyon jó hozzá a karaván sajt), 10 dkg vaj, só.
A nyers, meghámozott krumplit nagyon vékony karikákra vágjuk, és egy réteg krumplikarikát egy kivajazott tűzálló tál aljára fektetünk. A krumpliréteget kicsit megsózzuk, apró vajdarabkákkal megszórjuk, majd szintén nagyon vékonyra vágott sajtszeletekkel beborítjuk. A sajtra megint krumpli, pici só, vajdarabkák, aztán újra sajt következik. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére sajt, a sajtra pedig vajdarabkák kerüljenek. A tálat szorosan fedjük be alufóliával, és forró sütőben kb. 50 percig süssük. Végül az alufóliát levéve kb. 10 percig pirítsuk.
Valamilyen savanyúsággal vagy zöldség-salátával tálaljuk.

 

FRANCIA RAKOTT KRUMPLI

 

Hozzávalók:
1 kg krumpli, só,  reszelt szerecsendió, tej vagy főzőtejszín, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, reszelt sajt.    

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, és 1-2 milliméter vastagságú karikákra vágjuk vagy gyaluljuk.
Egy hőálló tálat körben bekenünk a félbevágott fokhagymagerezddel. (Aki nem szereti még a nagyon enyhe fokhagymás ízt sem, az ezt hagyja ki.)
Vajjal kenjük ki az edény oldalát.
A krumplikarikákat az edénybe rakjuk. Rétegenként megsózzuk és kis szerecsendiót reszelünk rá. Végül pedig felöntjük annyi tejjel vagy főzőtejszínnel, amennyi ellepi.
A tetejére vajat morzsolunk, reszelt sajtot szórunk, aztán 200 fokos sütőben puhára sütjük (kb. egy óra). Ha túl hamar pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.

Ez az étel egytálételként is fogyasztható valamilyen friss salátával például, de köretnek is kiváló.

 

FŰSZERES SÜLTKRUMPLI

 

Hozzávalók:
1 kg krumpli meghámozva és nyolcadokra vágva, 3 evőkanál kukoricakeményítő, 1 evőkanálnyi fűszerkeverék (pl. fokhagymasó, őrölt pirospaprika, őrölt bors, pici őrölt kömény keveréke vagy valamilyen kész fűszerkeverék, amit szeretsz), étolaj a kisütéshez.  

Elkészítés:
A kukoricakeményítőt összekeverjük a fűszer sóval. A meghámozott, hasábokra vágott krumplit egy nagy tálba (vagy egy jó erős nejlonzacskóba) rakjuk, és rászórjuk a fűszeres keményítőt. Ezután az egészet jó alaposan összerázzuk, hogy a fűszeres keményítő minél jobban rátapadjon a krumplikra.
Végül a krumplit bő olajban arany barnára sütjük.

Fontos: a fűszeres keményítőt csak közvetlenül sütés előtt szórjuk rá a krumplira! 

 

KARFIOL PÁRIZSIASAN

 

Hozzávalók:
Karfiol, só, szerecsendió, tojás, liszt, étolaj. 

Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, és forró sós vízben 3-5 percig főzzük (a főzési idő hosszúsága a karfiolrózsák nagyságától függ). Vigyázat, nehogy túlfőzzük, mindenképpen maradjanak roppanósak, kemények.
Tojásból, lisztből, némi sóból és reszelt szerecsendióból palacsintatészta sűrűségű tésztát keverünk.
A karfiolrózsákat először lisztbe, aztán a tojásos tésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük.

 

 

 

Kenyerek

 

 

 

Könnyű kenyér

 

Hozzávalók:    1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt,

½ csésze rozsliszt,

2 teáskanál sütőpor,

½ teáskanál só,

2 db tojás,

¼ csésze víz,

2 evőkanál kukoricaolaj, vagy libazsír,

1 teáskanál mák.

 

Elkészítése: szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a sütőport és a sót. Verjük fel a tojásokat egy tányérban, és egy keveset tegyünk félre a kenyér megkenéséhez. Adjuk hozzá a tojáshoz a vizet, és az olajat, majd öntsük hozzá a liszthez. Alaposan dolgozzuk össze, és lisztezett deszkán formázzunk belőle kenyeret.

Tegyük kivajazott tepsibe, adjunk a maradék tojáshoz egy kevés vizet, és kenjük meg a kenyér tetejét. Szórjuk meg mákkal, vágjuk be 2 – 3 helyen a tetejét. Előmelegített sütőben 170 fokon süssük 35 – 40 percig.

 

 

 

Barna kenyér élesztő nélkül

 

 

Hozzávalók:50 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt

                    7-8 dkg olvasztott margarin

                    1 mokkáskanál só

                    ugyanannyi gyógyszertári szódabikarbóna

                    kb. 4-5 dl langyos víz

 

A hozzávalókat kézzel kidolgozzuk. Akkor jó a tészta, ha a tálról és a kezünkről is könnyen leválik.

Közepes keménységű tésztát kell hogy kapjunk.

 

Kivajazott őzgerincformába vagy kuglófformába sütjük. Ez a tésztamennyiség 2 őzgerincformába vagy 6 kis kuglófformába elég. A tésztát ugyanúgy, mint a kelt tésztát csak a forma 3/4 részéig tesszük, hagyjunk helyet a kelésnek.

 

Sütés: A formába helyezés után forró sütőbe először kb. 220 fokon 10 percig, majd 180 fokon 10 percig, majd a sütő legkisebb fokozatán is 10 percig sütjük.

 

 

 

 

 

Élesztőmentes magvas kenyér

Kb. 5-7 perc keverés, egy óra sütés, és lehet enni a friss, ropogós, meleg kenyeret. Házi, tehát tudom, hogy mi van benne: csak teljes kiőrlésű lisztekből készül, E-k, tejporok és egyéb adalékok nélkül.

 

Hozzávalók:

 

·         graham búzaliszt,

·         tönköly búzaliszt,

·         árpaliszt

·         rozsliszt, mindegyikük teljesőrlésű

·         szódabikarbóna

·         víz

·         kevés olaj

·        

·         köménymag

·         lenmag és napraforgómag.

A lisztek nagyjából azonos arányban vannak benne. Összekeverem őket, ráérős időmben még át is szitálom, ami fellazítja a lisztet és még finomabb lesz a kenyér. Belekeverem a lisztbe a szódabikarbónát (kb. fél kiskanálnyit), a sót, a köménymagot és a magokat. A közepébe gödröt képzek, és mint a palacsintatésztánál, fokozatosan adagolom hozzá az olajat és a vizet. Először még fakanállal keverem, folyósra, és amikor már csak a liszt egyharmada vár a tál szélén a bekeverésre, akkor átállok kézi gyúrásra. Nagy mozdulatokkal gyorsan gyúrom, az állaga nagyon lágy és puha marad, ha nem tömöritem sokat.

Sütőpapirral kibélelt hosszú süteményformába rakom és mehet a sütőbe, 50 percig 170 fokon szoktam sütni, hogy jól átsüljön, aztán az utolsó 10 percet tölti 210 fokon.

Candidások is fogyaszthatják!

Kb. 3-4 napig eláll kenyérkosárban, de annyit nálunk nem szokott megérni...

 

 

Csemegék

 

 

Gofri

 

Hozzávalók:    1 ¾ pohár teljes kiőrlésű liszt,

2 teáskanál sütőpor,

édesítőszer ( Naturally sweet),

3 db tojássárgája,

1/3 csésze olaj,

1 ½ csésze tej,

3 tojás kemény habja.

 

Elkészítés: a szilárd alapanyagokat összekeverjük, majd hozzákeverjük a tojás sárgáját, a tejet, (vizet) és az olajat, majd a végén a habot. Gofrisütőben kisütjük. Ha nincs gofrisütő, akkor palacsintasütő is jó. Friss bogyós gyümölcsökből, pl. szeder, vagy  cukor nélkül készült lekvárral, fogyasztható. A tésztába különféle magvak is tehetők ( mák, szezámmag, pirított és aprított napraforgómag, tökmag, vagy kókuszreszelék.) Kipróbáltuk, nagyon finom. Tej helyett vizet  használtunk.

 

 

Kapros, túrós pogácsa

 

Hozzávalók:    30 dkg teljes kiőrlésű liszt,

1 dl tejföl, de inkább 1 dl élőflórás joghurt,

1 db tojás,

1 evőkanál szódabikarbóna,

10 dkg vaj, vagy zsír,

15 dkg juhtúró,

1 csomó kapor,

csipetnyi só.

 

Elkészítés :  a lisztet dolgozzuk össze a vajjal, vagy a zsírral, tejföllel, tojássárgájával, túróval, finomra vágott kaporral, és a szódabikarbónával. Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk és pogácsákat szaggatunk, a tetejüket tojásfehérjével megkenjük, majd 25 percig pirosra sütjük.

 

 

 

Házi májkrém

 

1 kg csirkemáj

3 nagy fej vöröshagyma

3 púpos evőkanál zsír

bors (1 púpozott kis kanál min.)

majoránna (5 púpozott kiskanálnyi kb.)

só (csak a turmixolás előtt)

4 keményre főzött tojás

esetleg mustár és kakukkfű

 

A zsíron a 3 fej kockára vágott hagymát kis lángon megdinsztelem, addig a csirke májat megmosom és hártyáitól megtisztítom.

A megdinsztelt hagymára teszem, borssal és majoránnával fűszerezem, fedő alatt puhára párolom. Ez kb 15 perc.

Hagyom legalább langyosra hűlni, közben a 4 tojást keményre főzöm.

Miután kihűlt, megsózom, össze turmixolom, miközben ízlés szerint tovább fűszerezem mustárral és kakukkfűvel (elmaradhat), illetve ha szükséges, akkor majorannával és borssal.

Lehet kevesebb zsírral is készíteni, akkor a turmixolás előtt kb 5 dkg vaj javasolt hozzá a krémszerűség miatt. ( Ronyecné Éva)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 62
Heti: 104
Havi: 720
Össz.: 558 367

Látogatottság növelés
Oldal: Candida diéta és ételreceptek
Miért változtassunk életmódot? - © 2008 - 2024 - szponzor.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »